Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα, το παιχνίδι έχει χαθεί

Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα, το παιχνίδι έχει χαθεί. 

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί

Οφειλές
- 91 δις οφειλές ιδιωτών στο κράτος
- 15 δις οφειλές ιδιωτών και οργανισμών στα ασφαλιστικά ταμεία
- 2,96 δις οι οφειλές προς τη ΔΕΗ στις 30 Ιουνίου 2016
- 8 δις οι οφειλές των δεκο και των Δημοτικών επιχειρήσεων
- 6 δις οφειλές του κράτους σε ιδιώτες

Έσοδα / Έξοδα
- 30 δις κατ έτος συντάξεις
- 15 δις κατ έτος μισθοί
- 44 δις έσοδα (2015)

Χρέος
- 330 δις χρέος
- οι εξαγωγές καταρρέουν
- μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες κλείνουν
- ανοίγουν όμως καφετερίες και σουβλατζίδικα

Κοινωνικό και Οικονομικό κόστος Τροχαίων
- 1500 νεκροί και 3000 ανάπηροι κάθε έτος
- 8 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος των τροχαίων κάθε έτος

ΑΕΠ (Ακαθάριστο εθνικό Προϊόν)
- 2009: 230 δις ευρώ περίπου
- 2015: 176 δις ευρώ περίπου και βαίνει συνεχώς μειούμενο

Τράπεζες  
- δάνεια 200 δισεκατομμύρια εκ των οποίων τα 120 κόκκινα
- καταθέσεις: πιθανόν κάπου στα 50 δισεκατομμύρια
- έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών

Επιχειρήσεις   
- δεκάδες χιλιάδες αναζητούν μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας

Εργατικό Δυναμικό
- 3.000.000 συνταξιούχοι
- 1.500.000 άνεργοι
- 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι

- 1.000.000 ημιαπαχολούμενοι
- 2.900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες κ εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Συντάξεις
Πολλοί έλληνες σήμερα διαμαρτύρονται για τα κουρέματα στις συντάξεις τους και λένε: μας κόβουν τα δικά μας χρήματα. Να θυμίσω ότι τα χρήματα δεν προέρχονταν από μια παραγωγική οικονομία αλλά από δανεικά. Και βεβαίως καλά θα κάνουν να αρχίσουν να σκέφτονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους και όχι μόνο τον εαυτό τους.

Επίσης: ένας απλός υπολογισμός, σύμφωνα με τον κύριο ΕΑ, δείχνει μια πολύ πικρή αλήθεια.
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 20% ασφαλιστικές εισφορές και έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη 800 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι για να βγει η σύνταξη του συνταξιούχου, που μπορεί και να είναι μόλις 48 ετών, χρειάζονται τέσσερις εργαζόμενοι με αμοιβή 1000 ευρώ έκαστος.

Δηλαδή για να μπορέσουν να πάρουν όλοι τις συντάξεις τους σημαίνει ότι το κράτος μας χρειάζεται τετραπλάσιους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, γιατί ως γνωστόν μόνον εκεί παράγεται χρήμα.

Δημογραφικό
- Οι γεννήσεις μειώνονται και πολλά νέα παιδιά μεταναστεύουν
- 450.000 νέοι κυρίως πτυχιούχοι έχουν φύγει από 2009 στο εξωτερικό
- Εισροές προσφύγων κ λαθρομεταναστών κυρίως μικρών ηλικιών και αυξημένες γεννήσεις

Επίλογος
44 δις έσοδα, 30 δις για συντάξεις κ 15 δις για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2015. Δηλαδή τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα που απαιτούνται για συντάξεις και μισθούς.

2.900.000 εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να συντηρήσουν τους 1.000.000 εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους 1.500.000 ανέργους, τους 3.000.000 συνταξιούχους, τις ασφαλιστικές εισφορές όλων, τις συντάξεις όλων, τους μισθούς στο δημόσιο, τα εφάπαξ δικαστικών/στρατιωτικών/καθηγητών κλπ, τις κρατικές και δημοτικές εταιρείες, τις δαπάνες στην υγεία την παιδεία την άμυνα, την αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος των 330 δις.

Στην άλλη μεριά του Αιγαίου στήνεται ένα νέο χαλιφάτο, πολλοί νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνονται μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα, το παιχνίδι έχει χαθεί. 

-------------------------------------------------------------------------------

Τα σχόλια και τα στοιχεία είναι ευπρόσδεκτα ώστε να συμπληρωθεί σωστά το περιεχόμενο.

---------------------------------------------------------------------------------






2 σχόλια:

  1. Κάτι προς συζήτηση: Μπορεί το Δημόσιο να παράξει χρήμα; Ή το άυλο το οποίο παράγει δεν έχει καμία αξία γιατί είναι -σχεδόν- αδύνατο να υπολογιστεί; Παρόλα αυτά, γίνονται υπολογισμοί για το κόστος του ανθρωπίνου δυναμικού που εκπαιδεύτηκε σε Δημόσια Ιδρύματα (μιάς και είμαι στον συγκεκριμένο χώρο) και που έφυγε στο εξωτερικό. Ας μιλήσουμε για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που προστατεύουν το περιβάλλον εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία και εκδίδοντας περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή / λειτουργία ενός έργου που θα "παράξει" χρήμα. Κι εδώ, δυσκολάκι είναι η οικονομική εκτίμηση του περιβάλλοντος, ποσώ μάλλον όταν περιέχει την έννοια του χρονικά αέναου. Νομίζω ότι υπάρχουν εργαλεία που υπολογίζουν την παραγωγή χρήματος από το Δημόσιο, κι αν δεν υπάρχουν, ε, ας ασχοληθεί κάποιος με περισσότερο χρόνο από εμένα. Προς Θεού, δεν θέλω να παρεξηγηθώ σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του Δημοσίου. Στην Ελλάδα ζω και ..ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε μια εκπομπή (World Party) τυχαία έπεσα πάνω σε μια χαλαρή συζήτηση των πρωταγωνιστών με Υπουργό της Κυβέρνησης της Ισλανδίας γύρω από την κρίση. Αυτό που με άγγιξε ήταν η εξής κουβέντα του Ισλανδού: "Όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας, σκέφτηκα: εμείς την προκαλέσαμε, με τις όποιες επιλογές μας, η γενιά αυτή φέρει την ευθύνη. Οι όποιες αποφάσεις ακολούθησαν ήταν βάσει αυτής της διαπίστωσης, πως η επόμενη γενιά δεν χρωστά σε τίποτε για να πληρώσει τα δικά μας λάθη".
    Και πάλι, ας μην μπούμε στον πειρασμό να συγκρίνουμε τις δύο κρίσεις (Ισλανδίας και Ελλάδος), δεν μοιάζουν και τόσο όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Παρ' όλα αυτά, αγαπητέ φίλε Φάνη, τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, η νοοτροπία δεν αλλάζει και οι όποιες επιλογές έγιναν ως τώρα ήταν για την επιβίωση αυτής της νοοτροπίας. Συνεπώς, ναι το παιχνίδι χάθηκε... ή μήπως να πω εξελίσσεται; Να εξηγηθώ: Πρέπει να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, όχι τα χούγια μας. Να διατηρήσουμε τις βασικές αρχές της βαριάς μας κληρονομιάς, υπερασπίζοντάς αυτές μέχρι τελευταίας ρανίδος. Η αθρόα είσοδος μεταναστών στη χώρα μπορεί να γίνει βάση για την εξέλιξή μας; Αφού εμείς δεν δουλεύουμε στα χωράφια (χούγια είναι αυτά) μήπως αυτοί βοηθήσουν προς τα εκεί; Μήπως όμως πρέπει από την άλλη να υπάρξει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ τήρηση των νόμων ώστε να μην έχουμε έκτροπα και άλλες αποτυχίες; Πού είναι ο πολιτισμός μας; Πού είναι το κοινό όραμα; "10.000.000 προπονητές " λέμε όταν αποτυγχάνει το Εθνικό μας συγκρότημα... Αχ τα χούγια μας, δεν μπορεί, πιστεύω ότι μπορούν να ξεχωρίσουν από την ωραία μαγιά που περιέχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή