Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Αν πρωθυπουργός ήταν ο Μαρκεζίνης και οι εκλογές προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο, τότε η εξέγερση στο πολυτεχνείο τι νόημα είχε;


Το 1973 βρίσκει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, η οποία συμπεριλάμβανε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την μερική άρση της λογοκρισίας, καθώς και υποσχέσεις για νέο σύνταγμα και εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974 για επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση. Πρωθυπουργός είναι (από τις 08/10/1973??)ο Μαρκεζίνης.

Στις 14 Νοεμβρίου ξεκίνησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αποτέλεσμα, η επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εξέγερση του πολυτεχνείου έδωσε την ευκαιρία στον Ιωαννίδη με νέο πραξικόπημα να αναλάβει αυτός επικεφαλής.

Αν από τον Οκτώβρη του 1973 είχε δρομολογηθεί η επαναφορά με εκλογές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τότε η εξέγερση του πολυτεχνείου τον επόμενο μήνα, τι νόημα έχει;

Μην ξεχνάμε ότι οι εξεγερμένοι του πολυτεχνείου, η γενιά του πολυτεχνείου, είναι αυτοί που κυβέρνησαν μετέπειτα και έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Στις 25 Νοεμβρίου 1973 ο Ιωαννίδης με επίσης πραξικοπηματικό τρόπο, ανέτρεψε τη Χούντα όπου επικεφαλής ήταν ο Παπαδόπουλος. Με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, η νέα χούντα διόρισε τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον οικονομολόγο Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο Πρωθυπουργό.

Και απλά για την ιστορία

Στις 15 Ιουλίου 1974, καθοδηγούμενη από την χούντα των Αθηνών η εθνική φρουρά στην Κύπρο και η ΕΟΚΑ προβαίνουν σε πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

Στις 20 Ιουλίου 1974, 5 μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου η Τουρκία εισβάλει στην Μεγαλόνησο.  Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επιχείρηση αποτελεί Ειρηνευτική Επέμβαση νομιμοποιημένη υπό του άρθρου 4 της συνθήκης εγγυήσεων.

Οι εντολές του Ιωαννίδη δεν εκτελεστήκαν, πολλές από τις εντολές δεν έφτασαν στις μοίρες, τις μονάδες και το υποβρύχια, η Χούντα του Ιωαννίδη ήταν διαιρεμένη, κάποια στελέχη της χούντας πιθανόν έκαναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μακριά από τον Ιωαννίδη, οι κύπριοι δεν πολέμησαν, ο πόλεμος χάθηκε, το νησί διχοτομήθηκε.

Το καθεστώς του Ιωαννίδη έπεσε στις 24 Ιουλίου του 1974, τέσσερις μέρες μετά. Το πραξικόπημα του Ιωαννίδη είχε τελικά σαν αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την εισβολη της γενιάς του πολυτεχνείου εδώ στην ελλάδα.

Το διαδέχθηκε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πρώτα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και έπειτα ο Ανδρέας Παπανδρέου απογείωσαν τον κρατισμό και τον κομματισμό, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε Σοβιετία, εγκατέστησαν αναξιοκρατία, ασυδοσία και ατιμωρησία και σήμερα ψάχνουμε ενόχους στο πρόσωπο των ξένων ηγετών.

Πάντα κάποιος άλλος φταίει, πάντα κάποιος άλλος πρέπει να φταίει.

Αν σκύψουμε κάθε Έλληνας και αφήσουμε λίγη ταπεινότητα να μας μπολιάσει και κάνουμε μια μικρή αυτοκριτική θα έχουμε βάλει τις βάσεις για την επιστροφή στους δρόμους της μεγαλοσύνης σαν έθνος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου