Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Σχετικά με την σημαία στο σχολείο


Βραδάκι στην Χίο, σε παραλιακή καφετέρια, έχουμε μαζευτεί καμια 10ρια οπλίτες, εξοδούχοι, που υπηρετούσαμε την θητεία μας σε τάγμα του νησιού.

Εκεί ανάμεσα είναι ένας τύπος που ο γράφων δεν τον είχε ακούσει ποτέ να μιλαει, μα ποτέ. Και ενώ η συζήτηση τρέχει και έχει φτάσει σε ένα περίεργο και δύσκολο κοινωνικοοικονομικό θέμα, παίρνει τον λόγο ο μέχρι εκείνη την στιγμή αμίλητος τύπος. Ακόλουθη μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση για 15 περίπου λεπτά και έχουμε μείνει όλοι οι υπόλοιπη μ……. , ως ειθιστε να λεγουσι οι του φυλλου ανηρ.

Πάτρα, Άγιος Ιωάννης Πράτσικα, μόλις έχω φτάσει επιστρέφοντας από το πανεπιστήμιο και με περιμένει μια καταπληκτική ομελέτα από τα χεράκια της κύριας Ρένας. Εκτοτε δεν έχω φάει καλύτερη ομελέτα. Σε λίγο εμφανίζεται και ο 27 χρόνος γιος της ο Κώστας. Στα χεριά του κρατάει μια ιδιότυπη κατασκευή: μανιτάρι φυτρωμένο πάνω σε πέτρα και ζωγραφισμένο με χρώματα εμπνευσμένα από την φαντασία του.

Το χάρισα σε μια λέκτορα στο τμήμα Βιολογίας και αυτή δεν μπορούσε να περιγράψει τον ενθουσιασμό της και τον θαυμασμό της.

Ο Κώστας χρειάστηκε 10 χρόνια για να τελειώσει το λύκειο και ήταν και είναι ένα παιδί κλεισμένο στον εαυτό του και ημικοινωνικό.

Και τα δυο πρόσωπα και στις δυο περιπτώσεις διέθεταν από ένα ταλέντο, από ένα χάρισμα που δύσκολα θα το έβρισκες ανάμεσα στους υπόλοιπους έλληνες.

Και οι δυο αυτοί σε καμια περίπτωση και σε δέκα ζωές δεν θα ήταν υποψήφιοι για να πάρουν την σημαία σε μαθητική παρέλαση.

Ο ανασυνδιασμός του ντι εν ει όμως τους χάρισε ταλέντα που οι περισσότεροι στερούμεθα.

Μήπως, λέω μήπως, όταν ένας μη αριστούχος γίνεται σημαιοφόρος, έστω και δια κλήρωσης, συνιστά αυτή η πράξη έμπνευση και παρόρμηση για περεταίρω προσπάθεια; Μήπως αυτό τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος;

Απέναντι στον Θεό και το Σύνταγμα είμαστε όλοι όσοι
Και σαφέστατα ο καθένα έχει και από ένα ταλέντο
Και δυστυχώς αυτής η κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης μορφή και συνθήκη σήμερα βγάζει στην επιφάνεια και επιβραβεύει μερικά έως λίγα από τα ταλέντα και ίσως αυτό να είναι άδικο.

Σαφώς το θέμα χρήζει ανάλυσης και τεκμηρίωσης και εδώ απλά παραθέτω μια σκέψη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου