Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και Χριστιανική Διδασκαλία


Όταν μιλάμε για χριστιανική διδασκαλία, δεν μιλάμε για διδασκαλία όλων των χριστιανών αλλά κυρίως για την διδασκαλία του Ιησού και έπειτα συγκεκριμένων και σαφώς φωτισμένων προσώπων, αυτών που έγιναν άγιοι και αποτέλεσαν τους πατέρες της εκκλησίας. Μέγας Αθανάσιος, μέγας Αντώνιος έως και οι Άγιοι Παΐσιος και Πορφύριος. Η ζωή και η διδασκαλία τους αντανακλά την διδασκαλία του Ιησού και εμβαθύνει στα νοήματα που ανέπτυξαν τα Θεϊκά του χείλη. Πάνε πιο πέρα σε λεπτομέρειες και συχνά αδυνατούμε όλοι οι υπόλοιποι να καταλάβουμε.

Όταν μιλάμε για αρχαίο ελληνικό πνεύμα δεν μιλάμε για όλα τα εκατομμύρια των αρχαίων ελλήνων που έζησαν ανάμεσα στον 8ο έως και τον (χοντρικά) 3ο αιώνα προ Χριστού. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες φωτισμένα πρόσωπα που θεμελίωσαν τα μαθηματικά, την φιλοσοφία, την ποίηση, το θέατρο, την αστρονομία, την φυτοπαθολογία και σχεδόν τις περισσότερες επιστήμες. Είναι καταπληκτική η περιγραφή του Θεόφραστου για μια ποικιλία σίκαλης ανθεκτική στην σκωρίαση, τον 4ο προ Χριστού αιώνα. Οι αγγλοσάξονες καθιέρωσαν σαν πατέρα της φυτοπαθολογίας έναν τύπο που έζησε ακριβώς 2000 μετά.

Φυσικά εκεί ανάμεσα στα εκατομμύρια υπήρξαν και πρόσωπα που καταλάβαιναν τις βαθύτερες αξίες και νοήματα του πολιτισμού που παρήγαγαν τα μερικές εκατοντάδες πρόσωπα και που προφανώς και υιοθετούσαν και επικροτούσαν. Όμως όλοι οι υπόλοιποι ήταν χαμένοι στον λαϊκισμό, την δημαγωγία, την μέθη της εξουσίας και τα συμφέροντα, απόδειξη οι πόλεμοι, οι συνεχείς εμφύλιοι πόλεμοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα.

Ο τελευταίος εμφύλιος δεν ήταν αυτός του 1946-49, ο τελευταίος εμφύλιος διεξάγεται σήμερα ανάμεσα στην ξεπερασμένη ιδεοληπτική αριστερά και τον λαϊκισμό που αντιπροσωπεύουν ανεξαιρέτως όλα τα κόμματα της βουλής από την μία, και τον αγώνα για την απελευθέρωση του μυαλού από την άλλη. Ήταν και είναι πάντοτε ο αγώνας ανάμεσα στο Φως και το Σκοτάδι. Και βεβαίως επιστημονικά σκοτάδι είναι απλώς η απουσία του Φωτός. Η Αλήθεια και το Φως είναι το ίδιο και το Αυτό και είναι και θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος και προσανατολισμός μας, για όλους μας.

Ποια ήταν τα βαθύτερα νοήματα και αξίες που προσπάθησαν οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι να περάσουν και να ενσταλάξουν; (Σαν διδάκτορας γεωργικής βιοτεχνολογίας σας λέω ότι η μεγαλύτερη επιστήμη είναι η φιλοσοφία, αυτή μπορεί να ανεβάσει το ανθρώπινο πνεύμα. Η βιολογία και η βιοτεχνολογία μπορούν απλά να μας προσφέρουν μερικές υπηρεσίες κι ανέσεις).

Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι ανέδειξαν τις αρετές και την ηθική σαν το υπέρτατο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει η ανθρωπινή παρουσία και ζωή να κινείται. Σαν την πηγαία ουσία που θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα τόσο τα κίνητρα όσο και οι στόχοι.

Σε τι διαφέρει αυτό από την διδασκαλία του Ιησού;

Κάποτε ο Αναξίμανδρος έφτασε σε μια ελληνική πόλη και επειδή η φήμη του προηγείτο, τον προϋπάντησαν κάποιοι και τον οδήγησαν στην σκιά ενός πλατάνου. Εκεί του ζήτησαν να τους διδάξει. Αργότερα ένας πατέρας εξομολογήθηκε στον μεγάλο γέροντα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του γιου του. Ο γιος έπασχε από επιληπτικές κρίσεις. Υπάρχει φάρμακο; Ρώτησε με αγωνία ο πατέρας τον μεγάλο και σοφό γέροντα. Υπάρχει, απάντησε ο Αναξίμανδρος, Η ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ,,, και απομακρύνθηκε αργά με την βοήθεια της μαγκούρας του…

Σχεδόν πέντε αιώνες αργότερα ο Ιησούς ήρθε να μιλήσει για Αγάπη και Συγχώρεση.

Διαφέρουν και συγκρούονται οι διδασκαλίες των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων με την διδασκαλία του Ιησού;

Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι μιλούσαν για αρετές και ηθική και οι υπόλοιποι σκοτώνονταν σε εμφύλιους και επεδίωκαν ηγεμονισμό και αυτοκρατορίες.

Ο Ιησούς μιλούσε για αγάπη και συγχώρεση και οι περισσότεροι από τους χριστιανούς μέχρι και σήμερα επιδόθηκαν σε πόλεμους, εξανδραποδισμούς, λεηλασίες και καταστροφές. Μην ξεχνάμε τι έκαναν επί αιώνες οι έλληνες χριστιανοί στους έλληνες εθνικούς. Μην ξεχνάμε πόσες γυναίκες καήκαν στην πυρά από την καθολική εκκλησία, μην ξεχνάμε τι έκαναν οι χριστιανοί στον Νέο Κόσμο, στην Αφρική και την Ασία.

Φταίνε οι διδασκαλίες; Οι έλληνες φιλόσοφοι; Ο Ιησούς;

Φυσικά και ΟΧΙ. Φταίνε οι άνθρωποι που είναι πάντοτε πιστά σκυλάκια στα συμφέρονται και τα πάθη.

Ακούω συχνά γνωστούς και αγνώστους να καταφέρονται με μανία και μίσος μερικές φόρες κατά του Χριστιανισμού, Του Ιησού, Του Θεού. Κάποιες φορές μάλιστα με ένταση. Γιατί;;; με τι ακριβώς διαφωνούν στην διδασκαλία του Ιησού και σε ποια σημεία γίνονται εχθροί του; Μάλλον το πρόβλημα τους είναι οι άνθρωποι, πάντα το πρόβλημα ήταν οι άνθρωποι.

Μην μπερδεύουμε τους δήθεν υποστηρικτές μιας ιδεολογίας με τον αρχιτέκτονα της ιδεολογίας.

Σήμερα, μέσω της κοινωνίας της πληροφορίας και των απεριόριστων δυνατοτήτων ενημέρωσης, έχουμε την δυνατότητα να συγκεράσουμε την διδασκαλία και φιλοσοφία των αρχαίων με το κήρυγμα του Ιησού και να στήσουμε ένα στέρεο και ολοκληρωμένο ΕλληνοΧριστιανικό Πολιτισμό και να προβούμε σε αυτό που ήταν πάντοτε αποστολή μας σαν λαός. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Να ξανά ανάψουμε τα φωτά του πολιτισμού για ολόκληρο τον πλανήτη και να δείξουμε τον ένα και μοναδικό δρόμο όπως προκύπτει από την διδασκαλία των αρχαίων και του Ιησού: Αρετές, Ηθική, Αγάπη.








3 σχόλια:

  1. Φιλτατε Φάνη,
    Συμφωνώ απολύτως με το κείμενο. Οι χριστιανοί έκαναν ανείπωτα εγκλήματα από παρανόηση των διδασκαλιών τού Ιησού. Όλα τα δόγματα ευθύνονται. Κανένα δεν είναι κοντά στις διδασκαλίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΗΛ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΑΠΛΑ ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ .
    ΠΡΩΤΑ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΠΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
    ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΣΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ...........
    ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑ ............
    .
    ΑΣ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΒΑΣΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΩΣΗΣ ΜΑΣ ......
    .
    ΦΥΣΙΚΑ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ .
    .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    .
    ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ
    .
    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή