Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Μετά από οκτώ χρόνια υπερφορολόγησης η Ελλάδα βρίσκεται στη 133 θέση μεταξύ 137 χωρών με κριτήριο τη σπατάλη δημοσίου χρήματος!


Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 με το Ιουλιανό «παλιό ημερολόγιο» (στις 9 Οκτωβρίου με το Γρηγοριανό), δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ως κυβερνήτης ο Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί μισθό, ενώ διέθεσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς του κράτους. Αυτά είναι γνωστά.

Κάτι άλλο που έγινε γνωστό πρόσφατα είναι η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Νταβός) για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.
Στην έκθεση αυτή η χώρα μας παρουσίασε υποχώρηση από την 86η στην 87η θέση.

Στις επί μέρους επιδόσεις αυτές που προκαλούν την μεγαλύτερη, αρνητική, εντύπωση είναι ότι
μεταξύ 137 χωρών είμαστε:
α) στην κατηγορία «Επιβάρυνση των κρατικών ρυθμίσεων» στην θέση 130 και
β) στην κατηγορία «Σπατάλη δημοσίων δαπανών» στην θέση 133.

Από σχετικό άρθρο του Γρήγορη Νικολόπουλου [Όλο το άρθρο άδω: http://www2.reporter.gr:8080//Apopseis/Apo-thesews/Grhgorhs-Nikolopoylos/334314-Mas-trabate-ston-pato], ρωτάει και σχολιάζει ο δημοσιογράφος του reporter.gr

«Πώς δικαιολογείτε κύριοι αυτή την επίδοση; Πώς δικαιολογείτε κύριοι το γεγονός ότι είμαστε το πιο σπάταλο κράτος στον κόσμο όσον αφορά στις κρατικές δαπάνες; Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι ενώ όλοι οι πολίτες πληρώνουν από το υστέρημα τους φόρους, ενώ δεν τους μένει φράγκο διότι το κράτος αρπάζει όλα τους τα λεφτά, ενώ έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική ικανότητα τους και δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ούτε καν τη ζωή τους, πώς γίνεται εσείς να συνεχίζετε να σπαταλάτε το δημόσιο χρήμα; Πώς γίνεται να μας λέτε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των δημοσίων δαπανών όταν πραγματοποιείτε τη μεγαλύτερη σπατάλη δημοσίου χρήματος παγκοσμίως; Μετά από οκτώ χρόνια υπερφορολόγησης και φτώχιας, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 133 μεταξύ 137 χωρών με κριτήριο τη σπατάλη δημοσίου χρήματος! Ανεπίτρεπτο, αδιανόητο, εγκληματικό!

Και δεν φτάνει αυτό. Οι «κρατικές ρυθμίσεις», δηλαδή η δράση της κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης, τα μέτρα που παίρνουν και οι νόμοι τους,  είναι τόσο αρνητικοί για την οικονομία, που βρισκόμαστε στη θέση 130 από τις 137 χώρες που εξετάζει η μελέτη αυτή.

Με λίγα λόγια, η πολιτική ηγεσία της χώρας τα έχει κάνει μούσκεμα, οι θυσίες του λαού πήγαν χαμένες και η χώρα έχει εξευτελιστεί.
………………..»

Όσον αφορά την 133η θέση στην β) κατηγορία, έχω και εγώ ένα ερώτημα.
Εδώ κολλάει αυτό που αναφέρω στη αρχή για τον Καποδίστρια.

Πώς δικαιολογείται αυτή η επίδοση; Έλα ντε, πώς; Μήπως μπορεί να δώσει απάντηση ο κος Χαμένος η ο κος πρωθυπουργός πχ για τα δαπανηρά ταξίδια πότε στο Λονδίνο, πότε στην Κούβα, πότε στις ΗΠΑ, πότε στο Παρίσι (παράκαμψη από Λισσαβώνα και μάλιστα μη ανακοινωθείσα για να δει την L’Oreal και τηνRochild), πότε στο Πεκίνο με την κουστωδία που σέρνει μαζί του από συμβούλους, ΕΡΤ, μέχρι και προσωπικό φωτογράφο; Λέω μήπως!

Όσον αφορά την 130η  θέση στην α) κατηγορία έχω τα εξής σχόλια: 

Η γραφειοκρατία, δηλαδή οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί μια διοικητική πράξη νόμιμα και με ασφάλεια, είναι απαραίτητη. Η υπερβάλλουσα γραφειοκρατία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Παράδειγμα: Παλιότερα σε μερικές συναλλαγές με το δημόσιο σου ζητούσαν πιστοποιητικό γεννήσεως και μάλιστα ήθελαν να είναι όχι παλαιότερο των τριών μηνών, τη στιγμή υπήρχε η ταυτότητα που την εκδίδει το ίδιο το κράτος! Ποιά, λοιπόν, η ανάγκη περαιτέρω βεβαιώσεως και μάλιστα φρέσκιας, λες και θα άλλαζε η γέννηση αν το πιστοποιητικό ήταν παλιότερο από τρεις μήνες?

Περαιτέρω. Έγραφε [σε άρθρο του (http://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/Grafeiokratia.htm) στην Καθημερινή  22/12/ 2012] ο Ανδρέας Δρυμιώτης: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, το κόστος της γραφειοκρατίας εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 14 δις ευρώ, όταν ο μέσος ορός στην ΕΕ είναι 3,5%.  …»
Δηλαδή η υπερβάλλουσα γραφειοκρατία μας εστοίχιζε το 2012, περίπου 7 δις.

Δεν ξέρω αν αυτό το πιστοποιητικό έχει καταργηθεί, αλλά και για την απλούστερη πράξη ζητούνται τόσα «χαρτιά» που η γραφειοκρατία και το εξ αυτής κόστος έχει αυξηθεί ασφυκτικά.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, θέλει να κάνει κάτι, ας φροντίσει να ελαττώσει το επαχθέστατο βάρος της γραφειοκρατίας. Ειδικότερα η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με τον Καρανίκα, ειδικό σύμβουλο Στρατηγικού (χέστηκε η φοράδα) Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, ούτε με τον διορισμό στο δημόσιο των συγγενών του γραμματέα της νεολαίας του κόμματος Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλου, ούτε με τον διορισμό του αποτυχόντος βουλευτού Νίκου Τρευλάκη σε θέση μετακλητού στο γραφείο του κ. Τσίπρα στην Βουλή, ούτε με τις διοικητικές τρικλοποδιές στις επενδύσεις από Σκουρλέτη στην Χαλκιδική, ή από το ΚΑΣ στο Ελληνικό.

Λ. Γ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου